Materi Basa Sunda Kelas XI SMK Ngeunaan Biantara

PANGAJARAN  1

Biantara/pidato

KOMPETENSI DASARINDIKATORLINGKUP MATERI
3.1. Menganalisis isi, struktur, dan aspek kebahasaan teks biantaraDapat menyimak biantara beserta isinya ·   Dapat menyebutkan isi teks biantara ·   Dapat menyebutkan struktur teks biantara ·   Dapat menyebutkan teknik jeung gaya biantara ·   Dapat menyusun kerangka biantara ·   Dapat menuliskan naskah biantara ·   Dapat mendemontrasikan biantara dengan baikBiantara

Medar Perkara Biantara

  1. PENGERTIANA BIANTARA
    Biantara nyaeta nyarita dihareupeun balarea kalawan aya maksud nu tangtu atawa hiji kedalan jeung susunan anu alus pikeun kajalma loba.
  1. TUJUAN BIANTARA
  • Mangaruhan batur supaya daek nuturkeun kahayang urang jeung resep rela
  • Mere hiji pamahaman atawa informasi kabatur
  • Nyieun batur gumbira jeung biantara nu ngahibur ku kituna batur gumbira sarta sugema jeung kedalan anu ku urang diungkapkeun
  1. STRUKTUR BIANTARA
  • Salam bubuka
    Conto : Assalamualaikum Wr.Wb
    Sampurasun
  • Bubuka
    Conto : Alinea kahiji Puji syukur ka gusti nu maha suci sarta sholawat ka kanjeng Nabi Muhammad SWT
    Alinea kadua Nepikeun jejer biantara anu patali sareung judulna.
  • Runtuyan eusi
    Runtuyan eusi nyaeta bagean biantara anu eusi na teh ngenaan maksud atawa informasi anu rek ditepikeun.
  • Panutup
    nyaeta kacieundakan jeung saran-saran
  • Salam Panutup
    Salam panutup mangrupa ucapan salam minangka ciri yen biantara teh geus rengse
    conto na Wassalamualaikum Wr.Wb
  1. PADIKA JEUNG GAYA BIANTARA
  • Biantara Dadakan ( Imfromtu )
    nyaeta biantara sipatna dadakan tanpa dipersiapkeun heula ku oratorna conto na: biantara dina acara ulang taun
  • Biantara ( Ektemforan )
    nyaeta biantara kucara teu make naskah conto na: biantara seren sumeren
  • Biantara ku cara maca naskah
    conto na: biantara pupuhu nagara RI
  • Biantara ku cara ngapalkeun ( memoriter )
    nyaeta biantara kucara ditalar atawa diapal keun heula naskah na
    conto na: biantara pupuhu sakola dina acara paturay tineung
  1. GAYA ATAWA LAGAM BIANTARA
  • Lagam Religius
    nyaeta gaya agamis nuduh keun biantara nu eusi na keagamaan conto na hutbah
  • Lagam Agiator
    nyaeta lagam anu ditepikeun kalawan agresif jeung politikus
    Conto na kampanye
  • Lagam Konversasi
    nyaeta nu ditepikeun kalayan antare eces jentre tur ngentep seureuh conto na rapat, seminar
  • Lagam Dikdaktik
    nyaeta gaya biantara nu eusi na ngabejaan ngajar atawa ngalatih conto na guru ngajelaskeun ka murid na.
  • Lagam Sentimentil
    Nyaeta ngajen atawa meunteun kana ka unggulan atawa kahengkeran hiji hal
  • Lagam Teater
    nyaeta gaya biantara kalayan make pasemon   jeng lentong anu diluyu keun kana eusi na.
    conto na pagelaran drama
  1. BABASAN JEUNG PARIBASA
  • BABASAN
    nyaeta gundukan kecap ( Frase ) anu ngandung harti jeung maksud na geus matok sarta ngandung harti injeuman atawa kiasan
    conto na hampang birit=babari dititah
  • PARIBASA
    nyaeta kalimah anu harti jeung maksud na geus matok sarta ngandung hari babandingan atawa siloka hirup manusa
    Conto na adat kakurung ku iga laku lampah anu hese di piceun na atawa di robah na.

Leave a Reply

Your email address will not be published.